امروزه اهمیت شبکه های کامپیوتری بر کسی پوشیده نیست. شبکه کامپیوتری مجموعه ای از کامپیوترها است که از طریق سیم، فیبر نوری، شبکه های رادیویی یا هر واسط دیگری به یکدگیر متصل می شوند تا بتوانند با یکدیگر ارتباط و تعامل داشته باشند.
مهمترین هدف شبکه های کامپیوتری، به اشتراک گذاری منابع بین دستگاه های مختلف است. شبکه های کامپیوتری می توانند ابه سادگی یک شبکه کامپیوتری بین دو سیستم تا شبکه های بسیار بزرگ و پیچیده تقسیم بندی شوند. ما در این نوشتار قصد داریم مفاهیم، کاربردها و روش های شبکه کردن دو کامپیوتر را ارائه کنیم. بنابراین اگر قصد دارید یک شبکه کوچک و کاربردی راه اندازی کنید، پیشنهاد می کنیم تا انتها با ما همراه باشید.
پیشنهاد خرید: میکروتیک
شبکه کردن دو کامپیوتر می تواند اهداف و کاربردهای مختلفی داشته باشد. معمولا شبکه کردن دو کامپیوتر با یکی از اهداف زیر انجام می شود:
1- به اشتراک گذاری فایل ها و اطلاعات: با شبکه کردن دو کامپیوتر به راحتی می توان فایل ها و اطلاعات را بین دو کامپیوتر بدون نیاز به استفاده از تجهیزات سخت افزاری مثل هارد یا فلش جابجا کرد.
2- به اشتراک گذاری منابع: منابع سخت افزاری مثل پرینترها، اسکنرها و یا حتی شبکه اینترنت را می توان با این روش بین دو کامپیوتر به اشتراک گذاشت تا منابع به صورت کارآمدتر و مقرون به صرفه تر مورد استفاده قرار گیرند.
3- ارتباط بین دو کامپیوتر: برای انجام کارهای مشترک به طور مثال فعالیت همزمان روی یک پروژه یا انجام بازی های گروهی می توان از روش شبکه کردن دو کامپیوتر استفاده کرد.
4- حفاظت از داده ها و ایجاد افزونگی: با این روش می توانید نسخه ای از اطلاعات مهم را بین دو کامپیوتر به اشتراک بگذارید. بنابراین در صورت خراجی یکی از کامپیوترها، اطلاعات از بین نخواهند رفت.
5- سهولت در مدیریت کامپیوترها: با شبکه کردن دو کامپیوتر می توان نرم افزارها یا تنظیمات را بر روی هر دو کامپیوتر از یک نقطه مدیریت و به روز رسانی کرد.
شبکه باسیم یا اصطلاحا Wired شبکه ای است که در آن کامپیوترها با استفاده از کابل های فیزیکی، داده ها را به یکدیگر منتقل می کنند. اتصال دو کامپیوتر با استفاده از کابل، یک روش متداول برای شبکه کردن دو کامپیوتر است. برای این کار می توان از کابل شبکه، کابل سریال یا انواع دیگری از کابل ها استفاده کرد.
از سوی دیگر شبکه بیسیم یا Wireless بر خلاف شبکه های باسیم به اتصالات فیزیکی نیاز ندارد. شبکه های بیسم به دستگاه ها اجازه می دهند بدون نیاز به کابل به یکدیگر متصل شده و ارتباط برقرار کنند. این شبکه ها از سیگنال های رادیویی برای انتقال داده ها استفاده می کنند. شبکه های مبتنی بر وای فای، بلوتوث و شبکه سلولی، انواع مختلفی از شبکه های بیسیم هستند.
روش مرسوم برای شبکه کردن دو کامپیوتر، استفاده از کابل شبکه یا اترنت است. این کابل به شما ارتباطی مطمئن و پرسرعت ارائه می کند. به علاوه اینکه استفاده از کابل شبکه، حداقل تنظیمات لازم را نیاز دارد. استفاده از کابل شبکه برای مقاصد عمومی بسیار کاربردی است و همچنین به شما این امکان را می دهد که بعدا تعداد بیشتری کامپیوتر را به شبکه خود اضافه کنید.
اگر یکی از سیستم های شما دارای پورت اترنت است اما دومی پورت USB دارد، می توان با استفاده از یک کابل شبکه از نوع متقاطع (Crossover) و یک مبدل USB به اترنت، اتصال میان دو کامپیوتر را برقرار کرد.
این نوع از کابل کشی که به نام اتصال کابل مستقیم (Direct) شناخته می شود، بهره وری پایین تری را نسبت به اتصال از طریق کابل اترنت فراهم می کند، با این حال به لحاظ عملکردی تفاوتی با اتصال از طریق کابل شبکه ندارد. با این حال این کابل ها هرگز برای شبکه کردن بیش از دو کامپیوتر مورد استفاده قرار نمی گیرند.
کابل های USB 2.0 معمولی یا مدل های جدیدتر، با کانکتورهای نوع A می توانند برای شبکه کردن دو کامپیوتر به طور مستقیم مورد استفاده قرار گیرند. اگر کامپیوترهای شما فاقد پورت شبکه است، استفاده از این گزینه می تواند مطلوب باشد.
به جای اینکه به طور مستقیم دو کامپیوتر را به یکدیگر متصل کنیم، می توانیم از طریق یکسری تجهیزات مرکزی، شبکه کردن دو کامپیوتر را انجام دهیم. در اینجا دو کابل نیاز داریم. هر کابل برای وصل کردن یک کامپیوتر به تجهیزات مرکزی مورد استفاده قرار می گیرد. انواع مختلفی از تجهیزات برای شبکه های خانگی وجود دارد:
- هاب های اترنت، سوئیچ ها و روترها
- هاب های USB
- پریزهای تلفن و برق
پیاده سازی این روش ها اغلب نیازمند هزینه اضافی برای خرید کابل و زیرساخت شبکه است. اما اگر این احتمال وجود دارد که در آینده نزدیک تعداد بیشتری کامپیوتر وارد شبکه خواهند شد و شبکه گسترش پیدا خواهد کرد، استفاده از این روش ها می تواند منطقی باشد چرا که می توانید هر تعداد دستگاه را به راحتی به این شبکه متصل کنید.
اکثر شبکه های کابلی از فناوری اترنت استفاده می کنند. هاب های USB نیز معمولا راه حل های خوبی به حساب می آیند. اما در مقابل استفاده از شبکه برق و تلفن خانگی معمولا خاص تر و کم کاربردتر هستند.
در سال های اخیر، استفاده از روش های بیسیم در شبکه های کامپیوتری خانگی محبوبیت بیشتری پیدا کرده است. همانند روش های باسیم، چندین فناوری برای شبکه کردن دو کامپیوتر به صورت بیسیم وجود دارد. برخی از این روش ها عبارتند از:
- اتصال وای فای
- اتصال بلوتوث
- اتصال مادون قرمز
وصل کردن دو کامپیوتر با استفاده از وای فای نسبت به سایر روش ها این مزیت را دارد که می تواند فاصله های بیشتر را پشتیبانی کند. اکثر کامپیوترهای جدید -به ویژه لپ تاپ ها- دارای ماژول وای فای داخلی هستند. بنابراین در اکثر کاربردها، استفاده از این روش نسبت به سایر روش ها برای شبکه کردن دو کامپیوتر ترجیح دارد. این روش می تواند با استفاده از تجهیزات شبکه مرکزی یا بدون استفاده از آنها پیاده سازی شود. در عین اتصال مستقیم دو کامپیوتر بدون تجهیزات اضافی نیز یک کار ساده و متداول محسوب می شود.
فناوری بلوتوث می تواند یک ارتباط بیسیم با سرعتی معقول بین دو کامپیوتر فراهم کند. در این روش نیازی به استفاده از تجهیزات اضافی وجود ندارد. بلوتوث معمولا زمانی استفاده می شود که بخواهیم یک کامپیوتر را به یک دستگاه متحرک و کوچکتر (یا اصطلاحا هندهلد) مثل تلفن همراه وصل کنیم. با این حال اکثر کامپیوترهای رومیزی و قدیمی به ماژول بلوتوث مجهز نیستند.
اگر هر دو دستگاه در یک اتاق و در مجاورت یکدیگر باشند، بلوتوث بهترین عملکرد را خواهد داشت. به طور کلی اگر می خواهید کامپیوترتان را به تجهیزات دستی وصل کنید و کامپیوترتان فاقد ماژول وای فای است، می توانید از اتصال بلوتوث استفاده کنید.
شبکه های مادون قرمز یا اینفرارد سال ها قبل از رایج شدن فناوری های وای فای و بلوتوث، در لپ تاپ ها وجود داشت. شبکه کردن دو کامپیوتر با استفاده از فناوری اینفرارد، اگر چه سرعت زیادی را فراهم نمی کند، اما نیازی به سخت افزارهای اضافی نیز ندارد. بنابراین اگر فناوری وای فای و بلوتوث را در اختیار ندارید یا کامپیوتر شما از آنها پشتیبانی نمی کند، می توانید استفاده از فناوری اینفرارد را در نظر داشته باشید.
برای اتصال دو کامپیوتر از طریق کابل، مراحل زیر را دنبال کنید:
- در ابتدا مطمئن شوید که دو کامپیوتر از پورت اترنت پشتیبانی می کنند.
- یک سر کاربر اترنت را به پورت یکی از کامپیوترها و سر دیگر را به پورت کامپیوتر دوم وصل کنید.
- پس از اتصال کابل، به بخش Control Panel بروید.
- گزینه Network and Internet را انتخاب کنید.
- سپس به بخش Network Sharing Center بروید.
- گزینه Change Advanced Sharing را انتخاب کنید.
- در مرحله بعدی گزینه Turn on file and Printer Sharing را در بخش File and printer sharing انتخاب کنید.
- در نهایت تنظیمات را ذخیره کنید. شما مراحل شبکه کردن دو کامپیوتر از طریق کابل را به صورت کامل انجام داده اید.
همانطور که قبلا عنوان کردیم، برای اتصال بیسیم دو کامپیوتر می توان از سه روش مختلف یعنی وای فای، بلوتوث و اینفرارد استفاده کرد. در این بخش به تفکیک گام های عملی برای راه اندازی شبکه با استفاده از هر کدام از این روش ها را توضیح می دهیم.
شبکه کردن دو کامپیوتر با استفاده از شبکه وای فای شامل یک سری قدم های ساده است. مراحل زیر را برای این کار دنبال کنید:
- دو کامپیوتر را با استفاده از کابل اترنت متصل کنید.
- به Control Panel بروید و گزینه Network and Internet را انتخاب کنید.
- گزینه Network and Sharing Centre را انتخاب کنید.
- روی Change adapter Settings کلیک کنید.
- هر دو گزینه Wi-Fi و LAN را انتخاب کنید.
- روی اتصال Wi-Fi راست کلیک کنید و گزینه Bridge Connections را انتخاب کنید.
- حالا اتصال وای فای بین دو کامپیوترتان ایجاد شده است.
با وجود وای فای، کماکان تکنولوژی بلوتوث می تواند یک گزینه مناسب برای شبکه کردن دو کامپیوتر باشد. همچنین، این روش می تواند در دسترس تر از سایر گزینه ها برای اتصال دو کامپیوتر باشد و نیاز به تلاش کمتری برای اتصال وجود دارد. برای اتصال دو کامپیوتر با استفاده از شبکه بلوتوث، مراحل زیر را دنبال کنید:
- در ابتدا اطمینان پیدا کنید که ماژول بلوتوث بر روی هر دو کامپیوتر وجود دارد.
- در قسمت انتهایی سمت راست نوار افقی پایین دسکتاپ (taskbar)، روی Action Centre کلیک کنید و گزینه Bluetooth را انتخاب کنید.
- وضعیت Blutooth را روی حال ON قرار دهید.
- در کامپیوتر دوم، به بخش Devices و سپس به Bluetooth & other devices بروید و گزینه Add Bluetooth & other devices را انتخاب کنید.
- گزینه Bluetooth را انتخاب کنید
یک روش دیگر برای شبکه کردن دو کامپیوتر به صورت بیسیم وجود دارد و آن استفاده از فناوری اینفرارد یا مادون قرمز است. اگر چه امروزه دستگاه های کمی از ماژول اینفرارد پشتیبانی می کنند و این روش عملا منسوخ شده است، اما در عین حال مزیت های زیر را نیز دارد:
- اگر کامپیوترها به یکدیگر نزدیک هستند، اینفرارد یک انتخاب خوب محسوب می شود.
- برای اتصال کامپیوتر به تجهیزات دستی مناسب است.
- نیازی به استفاده از تجهیزات و زیرساخت اضافی ندارد.
در عین حال، سرعت انتقال اطلاعات در این روش، کمتر از ارتباط از طریق وای فای است.
پیشنهاد خرید تجهیزات شبکه: روتر میکروتیک
وقتی که مراحل شبکه کردن دو کامپیوتر را با استفاده از روش های گفته شده در بخش های قبلی انجام دادید، می توانید به راحتی فایل هایتان را بین دو کامپیوتر جابجا کنید. برای این کار، در سیستم عامل ویندوز مراحل زیر را دنبال کنید:
- بخش My Computer یا This PC را باز کنید.
- وارد درایو C شوید.
- در این بخش راست کلیک کرده روی New و بعد Folder کلیک کنید. (این فولدر را هر جای دیگری می توانید بسازید)
- فولدر را نام گذاری کنید. سپس روی آن راست کلیک کرده و گزینه Properties را انتخاب کنید.
- در پنجره باز شده تب Sharing را انتخاب کنید.
- روی دکمه Share در بخش Network File and Folder Sharing کلیک کنید.
- در پنجره باز شده، مجدد روی دکمه Share کلیک کنید.
- دکمه Done را انتخاب کنید.
- حالا در بخش Network File and Folder Sharing ذیل عنوان Network Path می توانید مسیر فولدر شبکه را مشاهده کنید.
ما در این نوشتار انواع روش های موجود برای شبکه کردن دو کامپیوتر را معرفی و گام های عملی برای این کار را با جزئیات کامل تشریح کردیم. امروزه متداول ترین روش ها برای شبکه سازی، استفاده از کابل های شبکه و فناوری وای فای است. در عین حال برای کاربردهای خانگی و کوچک می تواند از بلوتوث نیز استفاده کرد. استفاده از اینفرارد نیز تقریبا منسوخ شده است. در انتها امیدواریم این مطلب برای شما مفید بوده باشد. شما می توانید با ارائه نظرات و پیشنهادات خود، ما را در ارائه مطالب بهتر یاری کنید.
برای شبکه کردن دو کامپیوتر به صورت باسیم میتوانید از کابلهای اترنت، سریال یا USB استفاده کنید. روش اتصال با کابل اترنت سریعتر و پایدارتر است.
بله، میتوانید دو کامپیوتر را با استفاده از روشهای بیسیم مانند وایفای، بلوتوث یا مادون قرمز شبکه کنید.
به اشتراکگذاری فایلها و منابع، ارتباط بین دو کامپیوتر برای انجام کارهای مشترک، حفاظت از دادهها و سهولت در مدیریت کامپیوترها از مزایای شبکه کردن دو کامپیوتر هستند.
وایفای برای اتصالهای طولانیتر و پایدارتر مناسب است، در حالی که بلوتوث برای فواصل کوتاه و دستگاههای کوچکتر (مانند تلفن همراه) بهتر عمل میکند.
پس از اتصال کابل، باید به Control Panel رفته، به بخش Network and Sharing Center بروید و تنظیمات مربوط به اشتراکگذاری فایل و پرینتر را فعال کنید.
برای شبکه کردن دو کامپیوتر با وایفای، میتوانید از قابلیت Bridge Connections در تنظیمات Network and Sharing Center در ویندوز استفاده کنید.
بله، اما این روش منسوخ شده و به دلیل سرعت پایینتر و محدودیت در فاصله، کمتر استفاده میشود.
پس از شبکه کردن دو کامپیوتر، میتوانید از طریق ایجاد پوشههای اشتراکی در ویندوز فایلها را به راحتی جابجا کنید.